Преко 200 слободних радних места понуђено је заинтересованим лицима на Сајму запошљавања одржаном у Рашки 14. октобра. С обзиром да се приближава зимска туристичка сезона, највећи број слободних радних места је утуризму и угоститељству. Поред хотела који послују на Копаонику, раднике су тражили и „Скијалишта Србије“, „Милкоп“, „Финагро“, „Примат опрема“ и друге компаније.

 

Сајам запошљавања био је и прилика да се корисницима уруче уговори за покретање бизниса и ново запошљавање. Захваљујући подршци Општине Рашка и Националне службе за запошљавање 29 Рашчана започеће сопствени посао, док ће 10 послодаваца добити субвенције за запошљавање радника из категорије теже запошљивих. Уговоре за реализацију ова два програма корисницима је уручио председник Општине Рашка Немања Поповић који је том приликом рекао: „Влада Репбулике Србије и НСЗ важни су партнери Општине Рашка на спровођењу програма усмерених ка повећању стопе запослености. Радује ме да број лица која се налазе на евиденцији НСЗ из године у годину опада, као и податак да се све више наших суграђана одлучује да покрене сопствени посао и то у производним привредним гранама. Финансирање мера активне политике запошљавања само је један од начина на које Општина Рашка настоји да побољша животни сандард становништва и да смањи негативан утицај економских миграција“.

 

Општина Рашка је Локалним акционим планом запошљавања за 2023. годину определила 8,5 милиона динара за суфинансирање програма запошљавања. Исти износ издвојила је и НСЗ.