Европска унија је наставила да подржава туристички сектор у Србији. Након избијања пандемије ЦОВИД-19, туристички радници су се суочили са многим изазовима. Један од њих је и примена неопходних здравствено-безбедносних мера у циљу спречавања ширења вируса. Донација Европске уније од 662000 евра, коју чине вредна опрема и дезинфекциони материјал, омогући ће туристичким радницима широм земље да свој посао обављају у складу са прописаним мерама, како би својим гостима приуштили безбедан боравак. Пројекат „#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам“ је реализовао ову интервенцију у склопу анти-ЦОВИД мера. Сваки корисник је део добровољне сертификационе шеме „Чисто и сигурно“, иницијативе за туристичка предузећа да примене читав низ мера којима гарантују потпуну безбедност гостима.

Након свечаног догађаја којем су присуствовали Сем фабрици, шеф Европске Делегације у Републици Србији, Томас Шиб, амбасадор СР Немачке, Јадранка Јоксимовић, министар ЕУ интеграција и Мирослав Кнежевић, шеф кабинета министарства туризма, отпочела је дистрибуција „Чисто и сигурно“ материјала.

Пакети опреме су стигли и до општине Рашка у следећим количинама и врстама материјала:

  1. Бензински атомизер 12 ком
  2. Акумулаторски атомизер 6 ком
  3. Ручна пумпа 5 лит 200 ком
  4. Ручна пумпа 12 лит 200 ком
  5. Електрични произвођач магле 10 ком
  6. УВ лампе 100 ком
  7. Без контактни термометар 50 ком.
  8. Заштитне наочаре 50 ком
  9. Заштитно одело 50 ком
  10. Дезо баријере 100 ком
  11. Заштитне маске 3.000 ком
  12. Дезифицијенс (бензалцониум цхлориде)  5 лит паковање   160 ком
  13. Дезифицијенс (алкохол)  20 лит паковање   210 ком
  14. Дезифицијенс (бензалцониум цхлориде)  5 лит паковање   96 ком

Крајњи корисници ове помоћи су физичка и правна лица са територије општине Рашка која су евидентирана у ЦЕНТРАЛНОМ ИНФОРМАЦИОНОМ СИСТЕМУ У УГОСТИТЕЉСТВУ И ТУРИЗМУ  РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ   Е-ТУРИСТА из следећих категорија објеката:

  • Сеоска туристичка домаћинства;
  • Куће, собе, апартмани;
  • Објекти који се не категоризују а имају обавезу евидентирања у ЦИС е-туриста.

Поред подршке туризму кроз „Чисто и сигурно“, ЕУ је кроз пројекат „#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам“ већ определила милион евра, као бесповратну помоћ приватном туристичком сектору источне и југоисточне Србије. Овом донацијом ЕУ је значајно допринела отклањању последица изазване пандемијом и омогућила многим приватницима да побољшају своје туристичке услуге.

„#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам“ је пројекат који је свој рад започео пре избијање пандемије, новембра 2019, са циљем да подстакне развој туризма у источној Србији и Доњем Подунављу. Пројекат финансирају Европска унија и Влада Савезне Републике Немачке, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Све информације и пријаве за доделу помоћи можете добити на е-маил адреси:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.